Függőségek

Alkoholizmus „tünetei”:

 • Sóvárgás, ellenállhatatlan vágy az ivásra
 • Kontrollvesztés
 • Az első pohár után nem tud megállni, kényszeresen iszik tovább
 • Személyiségváltozás (ingerlékenység, hangulatváltozások)
 • Intellektuális funkciók hanyatlása
 • Indokolatlan munkahelyi hiányzások, teljesítménycsökkenés
 • Gyakran a házasság, ill. párkapcsolatok felbomlása
 • Barátokkal való kapcsolatmegromlás

Ha tudsz olyan személyről, aki valamilyen függőségben szenved, fontos, hogy mielőbb keress fel szakembert, aki segíthet a kigyógyulásban! Alkoholfüggő személy hozzátartozóinak is tudok segítséget nyújtani.

A neurofeedback tréningek és a segítő beszélgetések jelentősen hozzájárulhatnak az eredményes felépüléséhez.

A tréning nem helyettesít orvosi vagy pszichiátriai kivizsgálást és kezelést, nem nyújt egészségügyi szolgáltatást. A neurofeedback tréning fizikai közérzetet javító szolgáltatás és mentálhigiénés tanácsadás.

Függőségek, amikről beszélni kell:

 • alkohol
 • drog
 • szerencsejáték
 • viselkedés

Előfordulhat életünkben olyan szakasz, amikor mélypontra jutunk. Kilátástalannak látjuk a helyzetünket. Vagy úgy érezzük nem teljes az életünk, hiányzik belőle valami. Magányosak vagyunk, önmagunkat sem találjuk.

Ilyenkor valamilyen „pótcselekvésbe” kezdünk, keresünk valamit, ami enyhíti, kis időre elfeledteti fájdalmainkat.

Mi számít alkoholizmusnak?

Hogy mi számít alkoholizmusnak, azt nem lehet egyértelműen meghatározni, de ha gyanakodsz, hogy ismerősöd érintett lehet, fordulj hozzám bátran!

A szenvedélybetegségek közül talán az alkoholizmus az, ami a legtöbb embert foglalkoztatja, hiszen egy pohárka italt sokan elfogyasztanak olykor, akár csak egy ünnepi pillanat megkoronázásaképpen. Ha pedig az alkoholfogyasztás ilyen módon a mindennapi élet részének tekinthető, máris adódik a kérdés, hogy mikortól beszélhetünk függőségről, és mi számít alkoholizmusnak?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy normális szint, úgynevezett szociális ivás az, amikor ritkán és kis mértékben fogyaszt valaki alkoholt, társaságban. A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, természetesen éppen az, hogy pontosan mit jelent a „ritkán” és a „kis mértékben”. Bár sokan, sokféle fórumon próbálják meghatározni, hogy mi az a mennyiség, ami még nem okoz problémát, a kérdésre valójában nincs egyértelmű válasz. Számokban ugyanis nem lehet megadni, hogy mi számít alkoholizmusnak, mindenkinél különbözik, hogy mi az a gyakoriság, illetve mennyiség, ami a bűvös határnak tekinthető. A lelki egészség, a társadalmi környezet, valamint a genetikai hajlamosság is befolyásolja, hogy hol van ez a bizonyos határ, és ki az, aki átlépi.

Azt biztosan állíthatjuk, hogy amikor a szociális ivás kórossá válik, az már jelentős kockázatot jelent a függőség kialakulásában. Ám ez a legtöbb esetben nem egyik napról a másikra történik, hanem folyamatosan megy végbe, ezért is olyan nehéz meghatározni, hogy mi számít alkoholizmusnak. Ami külső szemlélőként gyanúra adhat okot, az az, ha mindig van magyarázat, ha úgy tetszik, „egy jó ok az ivásra”, ami részben az érintett szégyenérzetéből ered. Az ismerősökből ez gyakran megértést vált ki, különösen akkor, ha a magyarázat valamilyen negatív élethelyzetre vonatkozik, ezért mindenképpen meg kell próbálni objektíven szemlélni a kérdést. A kontrollvesztés, a tolerancia, vagyis a mennyiség növekedése és a megvonási tünetek is gyanúra adhatnak okot, amikor külső szemlélőként próbáljuk megállapítani, hogy mi számít alkoholizmusnak. Amit ilyenkor tehetünk az az, hogy felkeresünk egy szakembert, aki segítséget nyújthat ismerősünknek letérni a rossz útról.

A neurofeedback tréning segíthet javítani az életminőséget, és kialakítani egy új szemléletet, hogy könnyebb legyen búcsút inteni a függőségnek. Ha bizonytalan vagy, hogy mi számít alkoholizmusnak, de jó okod van feltételezni, hogy családtagod, barátod érintett, fordulj hozzám bizalommal!

Az alkoholfüggőség leküzdése külső segítséggel

Az alkoholfüggőség olyan probléma, amiből nehéz egyedül kilábalni, de van megoldás! Ha van olyan ismerősöd, aki segítségre szorul, fordulj hozzám!

Sokféle okunk lehet arra, hogy megigyunk egy-egy pohár italt, ilyen lehet az, ha szeretnénk megünnepelni egy fontos pillanatot vagy éppen túlvagyunk egy kihívást jelentő feladaton. Ha ismerjük a saját határainkat, tudunk mértéket tartani és nem csinálunk rendszert az ilyen alkalmakból, nem kell tartanunk attól, hogy ez problémát okoz. Ám sajnos nem mindenki tudja a helyén kezelni az alkoholfogyasztást, emiatt pedig sokan válnak idővel az ital rabjává.

Az alkoholfüggőség egyik legnagyobb veszélye, hogy az érintettek nem veszik észre, hogy az ital mindennapjaik részévé vált, és lassan, de biztosan haladnak lefelé a lejtőn. A kézzelfogható dolgok többnyire nem kerülik ez az alkoholisták figyelmét, érzékelik, hogy negatív fordulatot vesz az életük, a probléma forrását viszont nem látják. Az alkoholfüggőség szinte mindig tagadással jár együtt, az érintettek nem látják be, hogy ők maguk a felelősek azért, hogyan alakul a magánéletük vagy a karrierjük, ehelyett a körülményeket okolják. Külső szemlélőket azonban világosan látszik, hogy mi történik, ezért a probléma megoldásában fontos szerep jut a családtagoknak, barátoknak.

Ha úgy látod, hogy valamelyik ismerősödet magával ragadta az alkoholfüggőség, és olyan, kilátástalannak tűnő helyzetbe került, amiből nem fog tudni egyedül kilábalni, rám számíthatsz!
A mentálhigiénés tanácsadással egybekötött neurofeedback tréning jelentős javulást hozhat a mindennapjaiba annak, akinek az alkoholfüggőség miatt rossz irányt vett az élete. Ismerősöd újra elkezdheti felépíteni az életét, hiszen fizikailag és lelkileg egyaránt jobban fogja érezni magát a neurofeedback tréningnek köszönhetően.

Fontos tudnod, hogy az érintettnek magának kell leküzdenie az alkoholfüggőséget, de a Te közbenjárásoddal és az én szakértelmemmel lehetősége nyílik javítani életminőségén. Nem kell egyedül megoldanod a helyzetet, forduljon hozzám bizalommal!