Tanulási nehézségek

Hogyan ismerhető fel, ha a gyermekednek tanulási nehézségei vannak?

 • figyelmük könnyen elterelhető
 • rendetlenek, képtelenek rendszerezni.
 • vonalvezetésük görcsös, rajzaik csúnyák
 • széles, koordinálatlan ügyetlen a mozgásuk
 • motiválatlanak, érdektelenek, teljesítményük hullámzó
 • jár kezük, lábuk, társaikat sem hagyják nyugodtan tevékenykedni
 • alacsony a toleranciaszintjük
 • állandóan igénylik, hogy velük foglalkozzanak, „csak velük”
 • figyelem tapadás, nem tudnak továbblépni, témát váltani
 • zajban nem hallanak jól, vagy félrehallanak.
 • gyenge az olvasásuk, szövegértési nehézségük van

A sok kudarc, a környezet felől érkező negatív értékelés – az amúgy is nyughatatlan, szétszórt gyermeket – agresszívvé teheti. Más esetben szorongóvá, visszahúzódóvá válhat, tétova és bizonytalan lehet.

A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek az őket ért nehézségek, kudarcok hatására könnyen elvesztik a tanulás iránti elkötelezettségüket, és ők sem akarnak tanulni.

Az ő képességeik más módon nyilvánulnak meg, mint egy átlagos gyermeké. Sok szempontból intelligensek, okosak. A készségeik egy része viszont fejlesztésre szorul. A tanulási nehézségekkel küzdő gyermek más módon érzékeli a világot, más módon lát, hall, és értelmezi a körülötte lévő dolgokat.

Ezért nagyon fontos, hogy ha gyermeked tanulási nehézségekkel küzd, mielőbb keressetek fel nevelési tanácsadót, aki segít eligazodni a fejlesztési lehetőségek között.

Egyeztess szakemberrel és próbáld ki a neurofeedback tréninget!

A tréning nem helyettesít orvosi vagy pszichiátriai kivizsgálást és kezelést, nem nyújt egészségügyi szolgáltatást. A neurofeedback tréning fizikai közérzetet javító szolgáltatás és mentálhigiénés tanácsadás.

Bővebb információért keress bizalommal elérhetőségeimen.

A gyermekek tanulási nehézségeinek felismerése és kezelése

A gyermekek tanulási nehézségei sokféle formában jelentkezhetnek, és hatást gyakorolhatnak az iskolai teljesítményükre és az önbizalmukra is.

A gyermekek tanulási nehézségeinek időben történő felismerése és a megfelelő támogatás nyújtása kulcsfontosságú a sikeres fejlődés és a tanulás szempontjából. Az alábbiakban bemutatom, hogyan lehet felismerni és kezelni a gyermek tanulási nehézségeit.

Gyermek tanulási nehézség

Egy gyermek tanulási nehézségei számos tünettel járhatnak, ideértve az olvasás, az írás, a matematika vagy a figyelem koncentrációjának problémáit. Gyakori jelek közé tartozik az alacsony színvonalú iskolai teljesítmény, a folyamatosan csökkenő motiváció, illetve az iskolai feladatok elkerülése. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden gyermek egyedi, és a probléma azonosításához szakértői értékelés is szükséges lehet.

A támogatás és segítségnyújtás kulcsfontosságú a gyermek tanulási nehézségeinek kezelésében; ez lehet speciális oktatási segítségnyújtás, egyéni tanulási terv kidolgozása, vagy akár szakértői segítség igénybevétele is. Fontos, hogy a szülők, pedagógusok és szakemberek együttműködjenek annak érdekében, hogy a gyermek számára megfelelő támogatást nyújthassanak.

Lényeges, hogy a gyermek tanulási nehézségeit pozitív megközelítéssel kezeljük, és hangsúlyt helyezzünk az erősségeire is, így képes lehet megbirkózni a problémáival. Emellett a kommunikáció is kulcsfontosságú a tanulási nehézségek kezelésében. Fontos, hogy nyitott és őszinte párbeszédet folytassunk arról, hogy milyen nehézségeket tapasztal az iskolában, és hogyan érez.

Hatalmas segítség lehet továbbá a Neurofeedback tréning, ami többek között a tanulási nehézségek kezelésében is hatásosnak bizonyult!

A gyermek tanulási nehézségeinek felismerése és kezelése alapvető fontosságú a fejlődés szempontjából. A gyors felismerés, a támogatás és a pozitív megközelítés segíthet a gyermeknek megbirkózni a nehézségekkel.

Amennyiben a Te gyermeked is tanulási nehézségekkel küzd, és szeretnéd ezt a problémát minél hatékonyabban megoldani, próbáld ki a Neurofeedback tréninget! Vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeimen, és egyeztessünk időpontot!

Milyen tényezők állhatnak a tanulási nehézségek hátterében?

A szülők esetében számos olyan tényező van, amitől rettegnek, hogy bekövetkezik gyermekükkel kapcsolatban, amelyek közül főként a tanulási nehézségektől tartanak igazán. Sajnos bizonyos gyermekek esetében képtelenség elkerülni ezeket a problémákat, azonban jó hír, hogy mindenre van megoldás, így a tanulási nehézségek kiküszöbölésére is, viszont szakember bevonására szükség lesz, hogy meglelhessék a problémák forrását.

Számtalan út vezethet ahhoz egy gyermeknél, hogy tanulási nehézségekkel kelljen megküzdenie az óvodai és iskolai évei alatt. Egyeseknél már a magzati korban eldől ez, másoknál későbbi problémák válthatják ki, például komoly betegségek, de gyakran előfordul, hogy örökletes bajjal áll szemben a szülő. Vannak olyan helyzetek, amikor viszont nem testi rendellenesség váltja ki a tanulási nehézséget, hanem lelki eredetű okokra lehet visszavezetni.

Ha az Ön gyermeke is tanulási nehézséggel küzd, vegye fel velem a kapcsolatot: SEGÍTEK!!!