Egyéni szupervízió

Az egyéni szupervízió célja a különböző munkahelyeken történő problémás helyzeteknek a tisztázása. A szupervizáltak egy része segítő, terápiás vagy pedagógiai munkájához kér szupervíziót, más részük vezető pozícióban dolgozik, ahol személyes vagy szakmai korlátokba ütközik.

Ebben a munkaformában csak a szupervizor és a segítséget kérő között történik interakció. „A tanácsadásnak ez a különleges formája lehetővé teszi az egyének számára, hogy a szerep ideológiájával való azonosulásukat egy kissé visszafogják, azaz világosabban lássák, hogy melyek a személyes és melyek a munkahelyi realitásból következő elemek, melyek a kliensdinamika és melyek az intézménydinamika részei.” (Pühl, Harald)

A szupervízió se nem oktatási és se nem egészségügyi szolgáltatás. Szupervíziót, mint tanulási folyamatot nem a közvetlen szakmai ismeretek, módszerek oktatásaként, átadásaként értelmezzük, hanem a szakmai személyiséggel történő munkaként.

Balanyi Attila

Egyéni szupervízió: miért érdemes?

egyéni szupervízió

Az egyéni szupervízió segíthet bizonyos munkahelyi problémák megoldásában, illetve azok feldolgozásában.

Az egyéni szupervízió gyakorlatilag egyfajta tanácsadás, ami által megoldhatóak a különféle, munkahelyi problémás helyzetek, illetve abban is segíthet, hogy ezeket könnyebben dolgozhasd fel. Emellett az egyéni szupervízió által megelőzhető, avagy megszüntethető a munkahelyi kiégés, ami napjainkban az egyik leggyakoribb probléma a munkavállalók körében.

Egyéni szupervízión mindenki részt vehet, aki úgy gondolja, hogy a munkahelyi gondjait nincs kivel megbeszélnie, de a leggyakrabban pedagógusok veszik igénybe, illetve olyanok, akik valamilyen segítő, illetve terápiás munkakörben dolgoznak. Rajtuk kívül gyakori a közép- és felső vezetők egyéni szupervízió iránti igénye, de nem csak őket fenyegeti a munkahelyi kiégés, így gyakorlatilag mindenkinek ajánlott.

A munkahelyi kiégés mindig is része volt a mindennapjainknak, ám csak az utóbbi időben kezdtek el aktívabban foglalkozni vele, hiszen komoly hatással van a munkahelyi teljesítményre, ezáltal pedig a komplett gazdaságra is. Ebből is látszik, hogy mennyire komoly problémáról van szó, épp ezért muszáj vele behatóan foglalkozni, mert a gazdasági teljesítmény romlásán túl az emberek mentális és testi egészségére is negatív hatást gyakorol. Az egyéni szupervízió segítségével legyűrhető a kiégés, és a hatásai is mérsékelhetőek, miközben a továbbiakra is fel lehet készülni.

Őrizd meg Te is a mentális egészséged, és ne hagyd, hogy a munkahelyi kiégés áldozatává válj! Az egyéni szupervízió segíthet neked, hogy újra kiegyensúlyozott lehessen a munka és a magánélet, de azt is segít feldolgozni, ha akadályokba ütközöl a munkád során. Válaszd a leghatékonyabb módszert, és garantáltan nem fogsz csalódni!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet az egyéni szupervízió iránt, és kérdésed lenne, illetve, ha szeretnél részt venni a kezelésen, vedd fel velem a kapcsolatot megadott elérhetőségeim egyikén, és egyeztessünk időpontot egy személyes találkozóra!