A neurofeedback tréning az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, hiszen számos előnye van – ezekről olvashatsz az alábbi cikkben.

A neurofeedback tréning során az agyi aktivitást figyelik meg, és valós időben adnak visszajelzést az egyénnek, lehetővé téve számára, hogy megtanulja, hogyan szabályozza agyhullámait, és hogyan javítsa kognitív és érzelmi működését. Ez számos előnnyel jár, amelyeket érdemes kihasználni bizonyos problémák csökkentésére, illetve megszüntetésére.

Fontos, hogy a neurofeedback tréning előnyei a kezelési protokolltól függnek – ezek közé tartozik a fokozott memória és fókusz, a csökkent impulzivitás és szorongás, a jobb mentális tisztaság, valamint a pihentetőbb alvás. A neurofeedback emellett csökkentheti az addiktív anyagok iránti vágyat, és enyhítheti az elvonási tüneteket is.

neurofeedback

A neurofeedback előnyei

A neurofeedback tréning egyik elsődleges előnye, hogy javítja a fókuszt és a figyelmet. Azáltal, hogy az agyat az agyhullámok meghatározott mintázatainak előállítására trenírozza, az egyének megtanulhatják, hogyan irányítsák jobban a figyelmüket és hogyan koncentráljanak hosszabb ideig a feladatokra. Ez különösen előnyös lehet az ADHD-ban vagy más figyelemzavarban szenvedők, valamint a sportolók, zenészek és más előadók számára, akiknek nagy nyomás alatt kell fenntartaniuk az összpontosítást.

A neurofeedback tréning másik előnye, hogy képes csökkenteni a szorongást és a stresszt. Azáltal, hogy megtanítja az egyéneknek, hogyan szabályozzák agyhullámaikat, a neurofeedback segíthet abban, hogy hogyan szabályozzák a stresszforrásokra adott fiziológiai reakcióikat, és csökkenthetik a szorongás mindennapi életükre gyakorolt hatását. Ez különösen előnyös lehet a szorongásos rendellenességekben szenvedők számára, valamint azoknak, akik a mindennapi életükben nagy fokú stresszt tapasztalnak.

A neurofeedback tréning az általános jólétre is pozitív hatással lehet. Az agyműködés javításával, valamint a stressz és a szorongás csökkentésével a neurofeedback segíthet abban, hogy energikusabbnak, koncentráltabbnak és motiváltabbnak érezzék magukat. Ez számos területen javuló teljesítményhez vezethet a tanulmányi és szakmai sikerektől kezdve, a személyes kapcsolatokon át, egészen az általános elégedettségig.

Számos tanulmány is azt bizonyítja, hogy a neurofeedback tréning hatásai hosszú távúak a képzés befejeződése után is, különösen az ADHD-s gyermekek és más, kognitív, illetve mentális nehézségekkel küzdők körében.

A neurofeedback tréning egyik legnagyobb előnye azonban, hogy nem invazív jellegű. A terápia más formáival ellentétben a neurofeedback nem igényel gyógyszeres kezelést. Ehelyett technológiát használ arra, hogy visszajelzést adjon, és megtanítsa, hogyan szabályozza agyhullámait természetes módon. Ez teszi biztonságos és hatékony lehetőséggé mindenki számára.

neurofeedback
neurofeedback

Emellett a neurofeedback tréning a gyógyszerekkel ellentétben nem okoz mellékhatásokat sem, ez pedig kiemelten lényeges, hiszen azok hozzájárulhatnak a már meglévő problémákhoz.

A neurofeedback tréning önmagában is alkalmazható, de hatékonyabb, ha a hagyományos terápiás megközelítések – például a kognitív viselkedési terápia – kiegészítéseként alkalmazzák. Lényeges azonban, hogy a neurofeedback tréning nem helyettesíti az orvosi vagy pszichiátriai kivizsgálást és kezelést, „csupán” fizikai közérzetet javító szolgáltatás és mentálhigiénés tanácsadás.

Amennyiben kérdéseid lennének, vagy szeretnél részt venni neurofeedback tréningen, fordulj hozzám bizalommal megadott elérhetőségeimen!