Neurofeedback hatékony módszer lehet az alkoholizmus kezelésében.  A kutatások azt mutatják, hogy az alkoholisták nem képesek megfelelő típusú Alpha hullámokat előállítani. A lazaság és kényelem érzésére jellemző gyakoriság, amelyet néha „belső érzéstelenítőnek” is neveznek.

Megfelelő Alpha nélkül az ember nyersnek, kitettnek és idegesnek érzi magát. Az alkohol olyan vegyi anyag, amely átmenetileg mesterséges áramlást hoz létre a jó Alphából – bár nyilvánvalóan számos más problémával jár. Azok az emberek, akik átmentek az Alpha-Theta képzésen, azt mondják, hogy nyugodtabbnak érzik magukat, és lehet, hogy már nincs bennük eluralkodó ivásvágy. Az alkoholizmus részint agyi betegség is. Mivel az alkoholisták nem képesek előidézni a pihenéshez szükséges Alpha hullámokat, az alkohol drámai módon károsítja az agyat.

Neurofeedback munkamenetek során az ügyfelek megtanulhatják növelni a Theta és az Alpha hullámokat. Az Alpha-Theta képzés az operáns kondicionálás elvén működik, amely során a kívánt viselkedést jutalmazzuk. Ebben az esetben a „viselkedés”, amelyet jutalmazni akarunk, főleg az Alpha és Theta agyhullámok.

Számos tanulmány azt sugallja, hogy az Alpha-Theta agyhullámú Neurofeedback tréning potenciálisan csökkenti az alkohol utáni vágyat és fokozza a relapszus megelőzését. Néhány alkoholista, aki Alpha-Theta képzésen vesz részt és megpróbálja újra használni, fizikailag megbetegszik, amikor ezt megteszi.

Bár a Neurofeedback hatékony eszköz lehet az alkohollal való kapcsolat megváltoztatásában, erősen ajánlott azt más támogatással, például pszichoterápiával és / vagy AA találkozókon való részvétellel együtt vállalni. Fontos továbbá orvossal konzultálni, mielőtt az érintettek hirtelen abbahagynák az erős ivást.