A Neurofeedback egy innovatív, ám csak viszonylag új technológia, amely számos esetben nyújthat segítséget káros mellékhatások nélkül.

A Neurofeedback egyre népszerűbb módszerré válik a mentális egészség javításának és az agyi teljesítmény optimalizálásának elősegítéséhez. De mi is pontosan a Neurofeedback, hogyan működik, és milyen előnyökkel járhat? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ezt a technológiát és alkalmazási lehetőségeit.

Mi a Neurofeedback?

A Neurofeedback egy olyan technológia, amely lehetővé teszi az agy aktivitásának valós idejű megfigyelését és szabályozását. Az eljárás során EEG segítségével mérik az agyhullámokat, majd ezek alapján visszajelzést adnak a felhasználónak; a cél az, hogy megtanulja módosítani saját agyi aktivitását, ami javíthatja a mentális és fizikai egészséget.

Hogyan működik a Neurofeedback?

A Neurofeedback tréning során az agyi aktivitást érzékelők segítségével rögzítik, amelyek a fejre helyezett elektródákon keresztül kapják az adatokat. Az agyhullámokat egy számítógépes program elemzi, majd visszajelzést ad a résztvevőnek.
Amikor a megfelelő agyhullám-tevékenységet produkálja, az agy pozitív visszajelzést kap, ez pedig ösztönzi a kívánt mintázatok kialakulását; ez a folyamat idővel segíti az agyat abban, hogy hatékonyabban működjön.

A Neurofeedback előnyei

A Neurofeedback számos potenciális előnnyel járhat, amelyek különböző mentális és fizikai problémák kezelésére is alkalmasak lehetnek. Néhány a leggyakrabban említett előnyök közül:

Nem invazív

A Neurofeedback tréning során elektródákat helyeznek a fejbőrre, így ellenőrizve az agy aktivitását. Az elektródák leolvassák az agy működését, de nem továbbítanak semmilyen jelet az agyba.

Hosszan tartó hatások

A Neurofeedback hatásai hosszú ideig tartanak, különösen az ADHD-s gyermekek és más kognitív, mentális nehézségekkel küzdők körében, mivel az agy megtanulja, hogyan kell hatékonyabban működnie, és a továbbiakban is így működik majd.

Nincsenek mellékhatások

A gyógyszerek olyan mellékhatásokat okozhatnak, amelyek akár meg is nehezíthetik a problémák kezelését, a Neurofeedback tréning azonban nem okoz ilyesmit.

A Neurofeedback tréning önmagában is alkalmazható, de hatékonyabb, ha a hagyományos terápiás megközelítések kiegészítéseként alkalmazzák, vagyis nem helyettesíti az orvosi vagy pszichiátriai kivizsgálást és kezelést, nem egészségügyi szolgáltatás, hanem fizikai közérzetet javító szolgáltatás és mentálhigiénés tanácsadás.

Amennyiben szeretnéd kipróbálni a Neurofeedback tréninget, vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeimen, és egyeztessünk időpontot!