Az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar gyakoribb, mint gondolhatnánk; érdemes tisztában lenni a tünetekkel, hogy időben felismerhessük.

Az ADHD egy olyan fejlődési rendellenesség, amelyet a figyelmetlenség és/vagy az impulzivitás és a hiperaktivitás tünetei jellemeznek. Ezek a tünetek gyakran együtt jelentkeznek érzelmi, viselkedési zavarokkal és tanulási hiányosságokkal. Viselkedési tünetek lehetnek például a dacos megnyilvánulások, szorongásos és súlyos depressziós állapotok. Az iskoláskorú gyermekek körében ezek a problémák meglehetősen magas – 3-12%-os – arányban jelentkeznek, és ezeknek a gyerekeknek 30-50%-a felnőttkorban is tapasztalja a tüneteket. Lényeges azonban tudni, hogy nem minden esetben jelentkezik az összes tünet, azaz minden eset más és más.

Az ADHD három altípusát különböztethetjük meg:

•    a túlnyomórészt figyelmetlen típus,
•    a túlnyomórészt hiperaktív-impulzív típus és
•    a kombinált típus, amely mind a figyelemhiány, mind a hiperaktivitás-impulzivitás tüneteit mutatja.

A pszichostimuláns gyógyszeres kezelésen alapuló, farmakológiai beavatkozás az ADHD tüneteinek csökkenéséhez vezethet a központi idegrendszer izgalmának fokozásával, de e módszer esetében hiányzik a hosszú távú hatékonyság, emellett számos mellékhatással is járhat. A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban szenvedők jelentős százaléka ráadásul egyáltalán nem reagál a gyógyszeres kezelésre, ami korlátozza a beavatkozás eredményességét.

Az ADHD kezelésére az EEG biofeedback tréning, más néven a NEUROFEEDBACK tréning az egyik leghatékonyabb alternatív módszer, aminek célja a központi idegrendszeri izgalom egyensúlyhiányának helyreállítása. A tréningezőt arra tanítja, hogy elnyomja az izgatottsággal kapcsolatos EEG-ritmusokat, és fokozza a figyelemhez kapcsolódó ritmusokat.

Amennyiben Te is észlelted a gyermekeden a fenti tüneteket, akkor valószínűsíthető, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar nála is problémákat fog okozni, ezt pedig meg kell előzni, méghozzá minél hamarabb! Ha szeretnéd megpróbálni a NEUROFEEDBACK tréninget, illetve, ha időpontot szeretnél foglalni, fordulj hozzám bizalommal megadott elérhetőségeim egyikén!