munkahelyi kiégés kezelése lehetséges, de akár meg is előzhető a probléma kialakulása – az alábbiakban ezekről lesz szó.

Közismert, hogy a humán, segítő és más szolgáltató szakmákban dolgozó emberek magukban hordozzák a kiégési szindróma veszélyét, azt az állapotot, amikor az amúgy motivált, érzelmekben gazdag egyén telítődik azokkal a problémákkal, amelyekkel mindennap találkozik. Az ezekkel történő foglalkozás ára sok esetben a segítő és más szolgáltatást nyújtó foglalkozásúak saját pszichikai egyensúlyának felborulásához vezethet, melynek oka lehet a túlzott munkahelyi stresszhelyzet átélése.

A hivatásukat gyakorló szakemberek nap, mint nap találkoznak olyan kliensekkel, ügyfelekkel, akiknek az életük holtvágányra futott vagy nehéz megküzdési folyamatot élnek át. Gyakran előfordul, hogy ők maguk is hasonló nehézséggel küzdenek a mindennapokban, amik stresszes állapotot váltanak ki náluk. Legyen ez betegség, megromlott családi kapcsolat, anyagi nehézség vagy az életkorral járó válságok kezelése, mind-mind kihívások elé állítják őket is. Azoknál a szakembereknél is – akik viszonylag stabil családi és magánéleti hátteret tudhatnak maguknak – megjelenhet a munkahelyükön a különböző stresszhelyzetek okozta frusztráció, a kollégák közötti versengés, a vezetőkkel való konfliktus vagy az intézményi hierarchia okozta nehézségek. A kliensekkel, ellátottakkal kapcsolatos elakadások, nehézségek, kudarc-élményekkel való megküzdés mind-mind kihívások elé állítják a szakembereket is, amelyek egyenesen vezethetnek a kiégési szindróma felé.

kiégés tulajdonképpen nem más, mint egy fáradt, hitvesztett állapot, amikor az érintettek elveszítik a vágyaikat, és úgy érzik, hogy nem képesek megvalósítani azokat. A kiégést előre jelző tüneteket nem mindig veszik észre magukon az emberek, vagy csak már későn. A külső szemlélő hamarabb felfedezi ezeket, de nem mindig jelzi ezt vissza, például van, amikor udvariasságból nem teszi. Ha maguk az érintettek találkoznak valamelyik előjellel, akkor képesek azokat elhárítani és másra fogni, nem belátni azok eredetét, ilyen elhárítások például a projekció, eltolás, elfojtás vagy önvádaskodás.

A szupervízió – illetve a hozzá kapcsolódó esetmegbeszélés lényegében egy személyiségfejlesztési tréning, amelynek során kiépül a mentális védelem a túlterheltség, így közvetve a munkahelyi kiégés ellen. Ezt nem segítség útján lehet megszerezni, hanem saját magukban kell kifejleszteniük az érintetteknek.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, és bővebb információra lenne szükséged a munkahelyi kiégés kezelési lehetőségeivel kapcsolatban, illetve, ha szeretnél időpontot foglalni, fordulj hozzám bizalommal megadott elérhetőségeim egyikén!